Other Languages

  • HPC015U Automated USB Human People Counter Sensor

HPC015U Automated USB Human People Counter Sensor

  • Product Info

Please check below short video for our HPC015U automated USB human people counter sensor.

 

If you want a very simple people counting system, then HPC015U automated USB human people counter sensor is your best choice. It is small-sized and battery-powered. The data can be exported to the computer by a USB cable or U disk. And with a screen, you can also check the data on the device. 

 

1. Package Contents of  HPC015U Automated USB Human People Counter Sensor

Opening the packing box, there are a RX (receiver), a TX (transmitter), 2 lithium batteries, 2 stickers and 1 U disk:

 

2. Installation of Cover Plate

There is a cambered notch at the top of receiver and transmitter. Use the thumbs of both hands to press the cover plate and the base, then open the cover plate carefully. After the installation and settings are finished, the cover plate can be buckled on.

 

Attention!

Be sure to install the cover plates in correct direction.

The black bar area of the cover plate is infrared light transmission area. The infrared light of transmitter emits infrared ray beams through the area. Receiver receives the infrared ray beams and shows the contents of OLED display screen through the area.

 

3. Introduction of Sensors

 4. Battery Installation
Sensors are powered by ER18505 battery.
When yellow lights keeps flashing on receiver sensor, or red lights flashing on transmitter sensor, you should replace a new battery.
Please note the battery installation direction:

 

5. Sensors Installation
Sensors should be stick on the two sides of entrance with the stickers we support. Please make sure they are face to face and in same height.


Note:
If receiver sensor doesn’t get the signal from transmitter sensor, the red light flashes.
If receiver sensor get the signal from transmitter sensor, no red light flashes.
Tilt position can be adjusted by metal stand (purchase on selection)
Can penetrate glass door with a tilt angle of less than 30 degrees
Paste on the door frame or wall with double-sided sticker
 
6. Receiver Settings
Receiver is operated by two touch buttons. When there is no touch operation, the screen will shut down after 10 seconds. Long press K1 or K2 to enter the setup menu. Or connect receiver to computer via a USB cable and set the parameters through the client program.

1. DataTime Set
▼K1      K2▼

Set the system time, long press K1 to enter the setting option.
Long press K1 to change position, long press K2 to save and exit.
Short press K1, K2 to adjust the numerical value.

 

3. Work Period
▼K1      K2▼

Set the work period, long press K1 to enter the setting option.
Long press K1 to change position, long press K2 to save and exit.

 

4. Probe Speed
▼K1      K2▼

Receiver has two modes of operation: high speed, low speed.
The low speed mode is used by default, which detects normal walking speed.

If the scene target you are using is moving faster, please select the high speed mode and adjust the speed status of the transmitter to high speed accordingly, then restart the transmitter to take effect.

Receiver always saves only the last 3200 records, please export the data in time.
E.g:
The save interval is 1 hour, work period is 12 hours per day, then 12 records are saved every day, 3200/12=266, the last 266 days can be saved, and the recorded data is the accumulated in and out data per hour in the business hours.
 
If the save interval is set to "Real Time", the receiver will save a record every time it detects a count, and only the records of the last 3200 people can be saved.

 

7. Data Query and Export 

A:  Operation on the device and Data Browse

 Enter the menu bar, select "2 Data browse" and continue press K1 to enter. Long pressing the K1 to

Switch the date year/month/day, Short pressing K1 K2 to switch records.

Can query the accumulated annual visitors traffic for the last 3 years/ the total number of Per month in

The last 12 months and the total number of per day in the last 30 days


B: Export data via a USB cable from a computer

For further details, please check the software tool instruction.


C: Export data via U disk

Only support U disk with FAT32 file system, recommend the storage capacity not exceed 32G, use the matching converter,

then insert to Micro USB port on the sensor.

Enter the “cache management” menu, choose the “a Download to U disk”, wait for the download to complete.
The sensor counter only provides export function for undownloaded data, If you want to download all the data again from sensor, you need to perform “c re-download setting” firstly then operate the “a Download to U disk”.

Forbidden to operate any steps during the data record download process, the ID of each sensor counter device is unique, U disk will create a directory according to different ID codes and convenient to manage data records from many devices.
Pull out the U disk until finished all of downloads.
 

8. Data clearing
Enter the “cache management” menu, choose “b Empty cache”, then long pressing the K2.

Long pressing K2 to clear all caches, 
Long pressing K1 to return.
Unrecoverable after clear cache, Be cautious to operate this step!
It is for clearing all data and has no effect on the parameter settings.


9. Indicator Light Status

 

Receiver Sensor (RX)

Transmitter Sensor (TX)

Red light

Flashes when TX and RX are blocked by an object

Flashes at low voltage

Blue light

Flashes when reading and writing data

Flashes 6 times at startup

Yellow light

Flashes when touch operation or low voltage

 

 

10. Software page details: Easy to operation and export data report 


 

11. Solutions for Common Problems:

Red light on receiver sensor keeps flashing.

1. Transmitter sensor and receiver sensor are not face-to-face or not at the same height.

Solution: Adjust the installation position, so that transmitter sensor and receiver sensor are at the same height and face to face.

2. There are obstacles blocking the signal between transmitter and receiver sensors.

Solution: Remove the blocking obstacles.

3. The battery of transmitter sensor is low.

Solution: Replace new battery.

4. The working modes of transmitter and receiver do not match.

Solution: Adjust the high speed or low speed modes of transmitter and receiver, so as to make them consistent.

 

Yellow light on receiver sensor keeps flashing.

The battery is low, please replace the battery of receiver sensor.

 

Yellow light on receiver sensor is on all the time.

Poor contact between the touch button and the cover, please open the cover and stretch the button spring.

 

Receiver sensor counts in one direction, or counts disorderly.

1. Transmitter sensor and receiver sensor are not face-to-face or not at the same height.

Solution: Adjust the installation position, so that transmitter sensor and receiver sensor are at the same height and face to face.

2. The receiver sensor gets the signals from other infrared devices.

Solution: Shut down the infrared devices or change a location to install.

3. There is strong light source interference next to the receiver sensor.

Solution: Turn off the light source or change a location to install.

 

For a long-distance installation situation, red light on receiver sensor keeps flashing.

Turn the transmitter sensor 2# coded switch to the ON position, then restart transmitter sensor. At this time, the transmitter sensor will use the high power operation mode.

 

 

Please click the below picture for our people counting camera systems:

 

ONLINE INQUIRY

Contact Us

  • Tel: +86-21-52353905
  • Fax: +86-21-52353906
  • Email: hy@peoplecounter.cn
  • Address: Room 803, Building 1, Prona Business Plaza, No. 2145 Jinshajiang Road, Putuo District, Shanghai, China